Kender du Danmarks længste ord?

0
1327

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

I 1993 blev der skrevet historie, da det længste ord på dansk blev indskrevet i den famøse og eftertragtede Guinness Rekordbog. Ordet er på hele 51 bogstaver og regnes for at være det længste ord, der bliver brugt i officielle øjemed. Altså ikke et opfundet ord, der kun findes i bøger og ikke bliver brugt i virkeligheden. Ordet er nemlig speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode. Ikke mange kan finde ud af at sige det første gang – kan du?

Tradition for lange ord

Ikke nok med at vi Danmark har en lang tradition for lange ord, vores sprog er også meget svært at udtale, hvilket gør netop dette ord vanskeligt at udtale i allerførste forsøg selv for den mest garvede oplæser.

H.C. Andersen var for eksempel ferm til at finde på nye, finurlige ord, som var med til at skabe den fantasiverden, han skrev om. Det er forholdsvist nemt at konstruere lange ord på dansk, da man blot kan sammensætte ord i en lang uendelighed uden de behøver at give mening.

Ikke verdens længste ord

Selvom vi kan prale af at have speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode i Guinness Rekordbog, er ordet langt fra verdens længste ord. I Tyskland er man mesterskaber i at have et ord for alting samtidigt med at have mange sammensatte ord, hvilket gør konkurrencen om det længste ret svært. Førstepladsen for længste sammensatte ord går til England, hvor et eksempel når helt op på 189.819 tegn!

Men Nordens!

Trods af at vi ikke bryste os af det, er speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode stadigvæk det længste ord i Norden. Sverige, Norge og Danmark har i lang tid haft en venligsindet konkurrence om, hvem der har det længste ord. Et svensk ord på 28 bogstaver og et norsk på 33 er derfor ikke nok til at slå det danske på 51! Læs om Danmarks længste ord her.