Samsovning – hvordan løser man det?

0
676

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Samsovning er et totalt brandvarmt emne i dagens Danmark. Det er nok ikke et ord, der eksisterede, da nutidens forældre var børn. Men det er ikke desto mindre et samtaleemne, der optager mange forældre og såkaldte eksperter i børns udvikling. I denne artikel vil vi på ingen måde agitere for det ene eller det ander, men blot give et par råd til, hvordan samsovning kan praktiseres, rent praktisk.

Samsovning skal forsyne hele familien med god søvn

I samsovning skal der helst ikke være nogle vindere eller tabere. Dog kan man selvfølgelig godt regne med, at man det første stykke tid med en baby ikke får god søvn. Her handler det om, at babyen skal ammes, gives flaske, skiftes og trøstes det meste af natten, for baby ved ikke forskel på nat og dag. Når baby bliver lidt ældre, har han eller hun stadig et stort behov for tryghed, også om natten. Nogle forældre løser det ved at lægge sig ind på babys værelse på en madras, andre tager baby med ind i sin egen seng og sover tæt sammen hele natten. Det er det man kalder samsovning.

Samsovning stiller krav til sengen

I mange familier fungerer samsovningen rigtig godt, og alle parter nyder at ligge tæt sammen om natten. Derfor fortsætter familierne også med samsovning, når der kommer mindre søskende til. Det kræver plads og et par vigtige forholdsregler, når man sover med en lille baby i sin egen seng, især når der også er større søskende. Mange familier omdanner soveværelset til én stor seng, som nærmest går fra væg til væg, alt efter hvad der er mulighed for. Hvis du er med på den model, så skal du se dig om efter en boxseng, hvor der ikke er sengeramme på. Det betyder nemlig, at du kan tilkoble flere senge. Fx en side-by-side seng til denne lille baby i familien og evt. en ekstra boxmadras til storebror i forlængelse af jeres seng. På den måde kan baby ligge trygt i seng egen seng, men med mor (eller far) tæt ved sin side. Storebror kan ligge i behørig afstand til baby i den anden ende af sengen, så han ikke så let vågner af babys lyde – og heller ikke kommer for tæt på baby, fx under amning om natten. På den måde er I alle samlet – og har et godt udgangspunkt for en skøn søvn.