Undgå stress under din graviditet

0
1705
gravid kvinde portrætfoto

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Stress er en undervurderet risikofaktor i forbindelse med graviditet. Forskning viser, at stress under graviditeten kan få alvorlige og permanente konsekvenser for det kommende barn. Her kan du blive klogere på sammenhængen mellem stress hos mor og barn og få gode råd til at håndtere stresssymptomer under din egen graviditet.

Stressede gravide får stressede børn

Forskningens resultater påpeger en sammenhæng mellem stress hos den gravide og barnets evne til at håndtere stress. Dyreforsøg indikerer, at en lav stresstærskel kan skyldes en defekt i hjernen, som med stor sandsynlighed er opstået, fordi moderen var udsat for stress under sin graviditet. Med andre ord får stressede gravide stressede børn.

Når en kommende mor er stresset, overføres det til det ufødte barn, som bliver mere påvirkelige over for stress. Påvirkningen kan være så permanent, at barnet i mange år efter fødslen – hvis ikke hele livet – let bliver stresset og har en forringet evne til at håndtere tilstanden.

Vær opmærksom og reager hurtigt

Hvis du udsættes for stress i løbet af din graviditet, kan det altså få alvorlige konsekvenser for dit barn. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på stresssymptomer og reagerer på dem med det samme. Nogle har lettere ved at blive stresset end andre, og det er meget forskelligt fra person til person, hvad der udløser en stresstilstand. Derfor er det vigtigt at du lytter til din krop og ikke udsætter den for disse situationer og mønstre.

Hvis du oplever stærke symptomer, bør du søge professionel hjælp med det samme. Det kan du for eksempel gøre ved at kontakte en psykolog. Vær dog opmærksom på, at der ofte er lang ventetid på behandlinger, så det er en fordel at finde en psykolog, der hurtigt kan hjælpe. Denne psykolog i Århus tilbyder for eksempel samtaler uden ventetid, og kan derfor hurtigt komme i behandling.